По-скъпа ли е застраховката на електромобил?

По-скъпа ли е застраховката на електромобил? Резюме относно застраховката на електомобил. Застраховането на електрически автомобил е също толкова лесно, колкото и застраховане на автомобил с двигател с вътрешно горене, въпреки че струва малко повече. 

  • Повечето големи застрахователи вече покриват електрически автомобили. 
  • Застраховката за електрически автомобили е по-скъпа от конвенционалната застраховка, поради необходимостта от специализирани части и обслужване. 
  • Има специализирани застрахователни компании за електрически автомобили, които предлагат персонализирани полици за превозни средства с ниски емисии. 

По-скъпа ли е застраховката на електромобил?

Всички масови застрахователни компании застраховат ли електрически автомобили? Повечето масови застрахователни компании вече застраховат електрически автомобили. Въпреки някои трудности в ранните дни на електрическите автомобили, фирмите вече са интегрирали електромобили в своите системи за котировки. Това е страхотна новина за шофьорите, тъй като помага да се направи застраховката на електрически автомобил толкова лесна, колкото застраховката на бензинов/дизелов автомобил. 

Някои производители на превозни средства предоставят застрахователни пакети като опция на клиентите. При традиционните превозни средства с двигател с вътрешно горене (ICE). 

Ако масовият застраховател не предлага премиите или услугата, от която се нуждаете, специализираните застрахователни компании за електрически автомобили могат да предложат по-специализирани полици за превозни средства с ниски емисии. С всички тези опции е по-лесно да намерите застраховка за електрически автомобили сега, отколкото когато електромобилите за първи път излязоха на улицата 

Съвет. Най-добрият начин да се уверите, че получавате най-добрата сделка е да сравните офертите за автомобилни застраховки от възможно най-много доставчици. Препоръчваме да използвате сайтове за сравнение на цените и да изпробвате директно шепа препоръчани застрахователи. 

Защо застраховката на електрически автомобил струва повече 

Тъй като електрическите автомобили работят по различен начин (и са по-рядко срещани от) традиционните превозни средства с ICE, те представляват някои уникални проблеми за застрахователите, като например: 

  • Разходи за специализирани части. 
  • Ремонт от специализирани механици. 
  • Скъпи батерии. 

В момента това означава, че застрахователните полици за електрически автомобили са малко по-скъпи от еквивалентно превозно средство. Тъй като все повече електрически превозни средства стават достъпни и със забраната на правителството за нови бензинови и дизелови автомобили, която влиза в сила през 2030 г., цената на застраховката ще намалее и в крайна сметка ще стане по-евтина от техните колеги с ICE. 

Съвет. Ако наемате батерията си по договор, различен от притежаването на превозното средство, важно е да уведомите застрахователната си компания за това, за да предотвратите проблеми, ако се наложи иск. 

По-скъпа ли е застраховката на електромобил?
Към началото