Каква е нуждата от сън на едно дете?

Проблемите със съня са характерни

Каква е нуждата от сън на едно дете? Децата често прекарват повече време в леглото, отколкото всъщност им е необходимо за сън. Тогава не е чудно, че хленчат, когато си лягат или имат проблеми със заспиването.

Каква е нуждата от сън на едно дете?

Общата нужда на децата от сън намалява с възрастта, но продължава да варира от дете на дете. Малките деца на възраст около две години се нуждаят средно от 12 до 13 часа сън. На възраст от три или четири години често се нуждаят само от единадесет до дванадесет часа. Но и на тази възраст отклоненията до два часа са напълно нормални.

В сравнение с ранна детска възраст, адаптирането към смяната на деня и нощта намалява основно съня през деня. Новороденото бебе все още не знае тази промяна. То има ритъм от 5 до 6 фази на съня, разпределени през деня и нощта, в които то спи около 4 часа всяка. За повечето едногодишни бебета броят на периодите на сън е намален до 3. Един по-дълъг нощен сън без събуждане около 6 до 8 часа (общото време на нощен сън до 12 часа) и още 2 по-кратки периода на сън през ден. 

До 18-месечна възраст почти всеки спи само веднъж на ден, а до 24-месечна възраст някои дори могат да се справят напълно без дрямка. И тук обаче има големи разлики от дете до дете.

Нощният сън се увеличава средно от 8 часа след раждането до почти 12 часа до 12-ия месец от живота. Това означава цялото време на сън (не времето за сън) с всички прекъсвания. От втората година от живота времето на нощния сън на детето намалява с общата нужда от сън на детето до малко под 11 часа до 6-годишна възраст. Както при информацията за дневния сън, това са средни стойности, които могат да варират от дете на дете.

Дневник на съня

Ако имате проблеми с лягането, събуждате се твърде рано или не сте сигурни от колко сън всъщност се нуждае вашето дете, можете да използвате нещо, наречено дневник на съня за да ви помогне. Тук въвеждате за две до три седмици кога и колко време спи вашето дете. След това определено трябва да се опитате да настроите времето за лягане на детето си към действителните му нужди от сън. Ако е необходим по-малко сън от преди, времето за лягане трябва да се измести съответно. Можете също да опитате да намалите следобедния си сън.

Каква е нуждата от сън на едно дете?
Към началото