Йога блокче – практичен аксесоар за йога практика

Йога блокче

След като йога постелката е избрана и сте запознати с основните йога умения. Най-вероятно ще Ви е нужен аксесоар, за да правите усуквания и добро разтягане на тялото. Реквизитът е общото наименование на аксесоарите, чиято основна цел е да осигури и направи йога практиката по-удобна. Използвайки йога блокче ще можете да се предпазите от претоварване и нараняване. Ще можете да регулирате натоварването по време на разтягане и да направите процеса на оформяне на мечтаното тяло по-хармоничен и безопасен.

Йога блокче

Могат да бъдат няколко вида, а разликите се дължат главно на материала на изработка, формата и специфичното предназначение.

В момента най-разпространени са паралелепипедните йога блокчета или тухли, изработени от специална пяна, но има и коркови и дървесни видове. Всъщност материалът може би няма толкова голямо значение, тъй като йога блокчетата са приблизително на едно и също ниво по отношение на фактора издръжливост.

Предимството на правоъгълния йога блок

То е, че той може да се използва както искате – крайна страна, широка или ръбова (странична). Има и модели със специални изрези за по-удобен захват. Това осигурява по-добро сцепление и дава на практикуващия йога увереност, че ръката няма да се изплъзне от блока по време на йога практиката.

По-рядко се срещат йога блокчета с нестандартна – например овална форма. Те са направени от полистиролова пяна за най-напредналите практикуващи йога. Такива йога блокчета Ви позволяват да фиксирате добре дланите, бедрата, кръста, но е доста трудно да поддържате баланс върху тях. Основното им предимство е липсата на ъгли, които обикновено се забиват в кожата, така че е много по-удобно да държите овални йога блокчета в ръката си.

Друг геометричен вариант на йога блокчетата е платформата. Основната му цел е да облекчи напрежението от ръцете по време на практика и да повдигне дланите. Някои практикуващи йога също го поставят под прасците си, за да не натоварват ставите. За съжаление платформата не е универсална и не е много мобилна, но със сигурност ще Ви помогне при изпълнението на различни асани, които преди това са Ви причинявали голям дискомфорт.

Йога блокче – практичен аксесоар за йога практика
Към началото